Hoe maak je uit al die mogelijke studies de juiste studiekeuze?
We vroegen het Marian van Oordt, tutor, docent en decaan op de EH.
Begin bij jezelf. En niet bij al die studies die er zijn. Dit kan egocentrisch overkomen en je kunt je zelfs afvragen of dit wel christelijk is. Maar ik geloof dat God je heeft gemaakt met bepaalde mogelijkheden en talenten. En het is belangrijk om dat eerst helder te hebben en vanuit daar naar een studie te zoeken. Dus begin bij jezelf en zet bijvoorbeeld eens de volgende dingen op een rijtje: Wie ben ik? Wat zijn mijn belangrijkste eigenschappen? Waar word ik blij van? Wat kan ik goed? Wat gaat mij makkelijk af en wat juist niet?
Bij de EH nemen we uitgebreid de tijd om over deze (en nog veel meer) vragen na te denken. We hebben een studiekeuzedossier om de studenten hierbij te helpen. Ook is persoonlijke ontwikkeling verweven door het hele jaar heen, waardoor je dit soort vragen steeds beter kunt beantwoorden. Als je de EH niet doet, kun je natuurlijk zelf ook een groot wit papier volschrijven aan de hand van bovenstaande vragen. Het is alleen wel heel lastig om dit alleen te doen. Als ik als decaan aan een student vraag om iets over zichzelf te vertellen, komt er vaak maar weinig. Terwijl als ik dan doorvraag, ze eigenlijk heel veel weten over zichzelf. Maar ze kunnen er zelf nog geen woorden aan geven. En dat is ook logisch, de jongeren zitten net in de leeftijd dat ze er woorden aan leren geven. Het helpt enorm als mensen hen daar dan bij helpen.
Het is belangrijk om anderen bij je studiekeuzeproces te betrekken. Op de EH helpt het enorm dat alle studenten, in meer of mindere mate, met hun studiekeuzeproces bezig zijn. Je doet het dan echt samen. Omdat de studenten intensief met elkaar optrekken, zien ze ook van medestudenten hoe zij in elkaar zitten. En dat helpt de ander weer in zijn of haar studiekeuzeproces. Vraag daarom ook aan mensen die jou goed kennen hoe zij jou zien. Wat zijn, volgens hen, jouw sterke en zwakkere kanten? Verzamel alles wat je terugkrijgt en vraag door. Anderen zien vaak dingen die jijzelf helemaal niet doorhebt.
Als we eerst naar onszelf kijken en vervolgens aan anderen vragen wat zij zien, maken we er op de EH een geheel van. Dit is lastig om zelf te doen. Sowieso is het echt goed om voor studiekeuzebegeleiding te kiezen, zodat een professional met je meekijkt om verbanden te zien. We doen op de EH bijvoorbeeld ook een professionele persoonlijkheidstest die we daar dan bij betrekken. Dan zie je hoe alles samenhangt met jouw persoonlijkheid en dat helpt om te zien wat voor jou echt belangrijk is.
Als je vervolgens een beetje weet wie je bent, weet je nog niet onmiddellijk wat je wilt studeren. Een mogelijke vervolgstap is dan dat je eerst kijkt naar werkvelden en beroepen; uiteindelijk wil je met je opleiding iets gaan doen op de arbeidsmarkt, dus het kan handig zijn om eerst te kijken in welke werkvelden je jezelf wel bezig ziet. Dan kun je daar vervolgens studies bij gaan zoeken.
Veel jongeren starten hun studiekeuzeproces met het maken van studiekeuzetesten. Ik raad het af om zulke testjes te maken. Het grootste probleem met deze testen is dat je nauwelijks zelf nadenkt. Ook weet je niet waarom bepaalde studies eruit zijn gekomen. Als je jezelf beter begrijpt, kun je betere keuzes maken. Daarom is het verdiepen in de studies bij ons pas stap 5.
Bij deze stap kijk je naar de studies die horen bij de beroepen of werkvelden die je hebt opgeschreven. Die lijst leg je vervolgens naast alles wat je over jezelf hebt ontdekt.
Toets of het plaatje dat je in je hoofd hebt van een opleiding, ook echt klopt door naar open dagen te gaan. En neem mensen mee hiernaar toe, zodat je er met anderen over kunt praten. Praat ook met mensen die de studie doen en in het vakgebied zitten. Hoe meer je met mensen praat over de studie en het beroep, des te groter is de kans dat je een goede keuze maakt omdat je dan een goed beeld krijgt. Gemiddeld stopt of switcht ongeveer 30% van de eerstejaars. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren minder vaak stoppen naarmate ze actiever bezig zijn geweest met hun studiekeuzeproces. Dus investeer erin!
De meeste studenten van de EH weten na het Basisjaar of Traject welke studie ze gaan doen. Dit komt doordat we het systematisch aanpakken en er een grote sociale controle is. We doen het met elkaar, mensen kijken met je mee en zo kom je stap voor stap verder. Als je dit proces alleen doet, loop je eerder vast. Als je bij de EH vastloopt, kun je altijd bij je decaan terecht.
Er zijn natuurlijk altijd mensen die het niet weten, bijvoorbeeld omdat ze nog niet in staat zijn om te kiezen. Dat kan zijn omdat ze nog te druk zijn met het oplossen van persoonlijke issues, of nog wat jong zijn of nog niet erg gemotiveerd om te studeren. Dan adviseren wij vaak om eerst nog een jaar iets anders te doen, te reizen of te werken. Pas als je echt een goed beeld hebt van jezelf en ergens intrinsiek voor gemotiveerd bent, kun je een gefundeerde studiekeuze maken. Vaak komt het na dat jaartje reizen of werken dan echt wel goed en kun je daarna die keuze wél maken.
Wij geloven dat God een plan heeft met het leven van mensen. Maar tegelijkertijd heeft Hij jou ook de verantwoordelijkheid gegeven voor de keuzes die je maakt. Je mag dat gewoon zelf doen. Maar God kent jou natuurlijk beter dan dat jij jezelf kent. Dus het is heel goed om het hele studiekeuzeproces biddend te doen. Zeg tegen God wat er allemaal in je omgaat en deel je proces met Hem. En dan kom je uiteindelijk echt wel waar Hij je hebben wil.