Keuzestress en perfectionisme

entree
tekst: Anne van Olst, directeur

Veel jongeren ervaren keuzestress. Er is heel veel te kiezen. Dat is een luxe, maar luxe komt soms met problemen. De keuzemogelijkheden die wij hebben en de vrijheid waarmee we onze weg kunnen uitstippelen, maken lang niet altijd gelukkig. Minder mogelijkheden en minder keuzes kunnen het leven eenvoudiger en gelukkiger maken.

2 minuten leestijd

Om op een goede manier om te gaan met keuzestress is het belangrijk weerbaar te zijn tegen het perfectionisme dat in onze cultuur zit. In onze cultuur zit de gedachte dat het leven maakbaar is, of sterker nog: dat je voor je eigen levensgeluk moet zorgen. Het geluk moet hier in dit leven gerealiseerd worden. Op de socials is te zien hoe heerlijk het leven kan zijn. Jongeren voelen de druk om wat van het leven te maken, maar het leven is niet zo maakbaar als velen willen doen geloven. Soms zit het gewoon tegen en voelen we totale onmacht om er iets moois van te maken. Het is belangrijk om dit te accepteren. Onze identiteit en onze levensvreugde mogen niet liggen in wat we voor elkaar krijgen in dit leven.

Best veel jongeren hebben last van perfectionisme. Er is een mooie vorm van perfectionisme: dat je de dingen graag goed doet, dat je graag mooi werk levert. Maar er is ook een nare vorm van perfectionisme: namelijk dat je denkt dat het leven perfect moet zijn, dat je de perfecte keuzes moet maken, dat het leven pas goed is als het perfect is. Zo werkt het leven niet. Er is geen perfect gezin, er is geen perfecte studie of baan, en het lukt nu eenmaal niet om altijd perfecte keuzes te maken.

Er ligt ontspanning in het leven met God. Het leven met Hem heeft altijd waarde, hoe veel er ook tegenzit. De zin van het leven is niet zo gelukkig mogelijk zijn, maar met Hem door de stormen van het leven gaan en door Hem gevormd worden, je vreugde in Hem te vinden en tot zegen te zijn voor anderen. Welke studie je ook kiest, als het maar met God is. Valt het tegen en moet je stoppen of switchen, dan sta je niet met lege handen.

De profeet Micha zegt: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.’ (6:8) Je hoeft niet krampachtig op zoek naar het grootse en perfecte. Hoe je levensweg ook verdergaat: ga in Gods weg. Die weg is al bekend. Het is de weg van je God. Op die weg vind je vast wel een studie die bij je past.

Anne van Olst, directeur EH
Anne van Olst
Directeur van de EH