Gods leiding
en jouw keuze

artikel
tekst: Anne van Olst

Er valt veel te kiezen in het leven. Er is wel eens berekend dat we gemiddeld 40.000 keuzes per dag maken. We staan soms ook voor grote keuzes, bijvoorbeeld wat en waar je gaat studeren. Maak maar eens een keuze uit meer dan 2000 studies. Geen wonder dat veel jongeren keuze-stress voelen.

4 minuten leestijd

Je zou het ook ‘kies-pijn’ kunnen noemen. Kiezen doet een beetje zeer, want kiezen is verliezen. Je moet andere opties loslaten als je een keuze maakt. Dat lukt wel als je ervan overtuigd bent dat je de goede keuze maakt, maar dat is juist het lastige: hoe kun je dat weten?
Bovendien stellen jongeren vaak de vraag: hoe weet je dat het Gods wil is? Die vraag kan de stress nog groter maken, want nu moet je ook nog ontdekken wat Gods wil is. En wat betekent het dan als je per ongeluk de verkeerde keuze maakt?
Maar is het wel zo dat je Gods wil moet ontdekken als je een studie wilt kiezen? Heeft God alles al uitgestippeld voor je leven?

Blauwdruk

Gods wil kun je niet vergelijken met een blauwdruk: alles is al uitgetekend, het moet alleen nog in praktijk worden gebracht. Of denk aan het boek van de orgeldraaier. Dat is een boek met allerlei gaatjes die bepalen hoe het draaiorgel speelt. Is Gods wil voor ons leven net zoals zo’n boek? Dan ligt alles al vast, alle gaatjes zijn er al ingeslagen. En aan ons is het dan de taak te ontdekken wat er in het ‘draaiboek’ staat dat God voor ons leven geschreven heeft. Dan is het zoeken van Gods wil een soort multiple choice. Je hebt verschillende opties, maar één is de juiste. God weet dan al welke studie je gaat doen, welke relatie je krijgt en waar je gaat wonen. Je moet het alleen nog ontdekken en je kunt je gemakkelijk vergissen. Geen wonder dat je daar stress van krijgt.

Gods wil

Heeft God van ons leven een soort puzzeltocht gemaakt, met allerlei aanwijzingen die wij goed moeten interpreteren om de goede weg te vinden? Dan lijkt het wel alsof God een groot deel van Zijn wil voor ons verborgen houdt en dat wij onze toewijding moeten laten zien door heel opmerkzaam te zijn en Zijn aanwijzingen goed te interpreteren.
Het is beter om Gods wil voor ons leven niet te zien als een puzzeltocht, maar als een wandel met God. God hééft Zijn wil bekendgemaakt. Hij heeft een plan met deze wereld en wil dat wij ons voegen naar dat plan. Dat plan is geopenbaard. Je kunt erover lezen in de Bijbel. Gods wil is niet verborgen. Het is Zijn wil dat we naar Hem luisteren, ons tot Hem keren, uit Zijn genade leven en met Hem wandelen.
Laten we ook onze eigen verantwoordelijkheid niet vergeten. God heeft ons gemaakt als verantwoordelijke mensen, die hun eigen keuzes mogen maken, binnen de kaders die Hij daarvoor gesteld heeft in Zijn Woord. De Heilige Geest leidt de gelovigen, maar dat komt niet in mindering op onze verantwoordelijkheid om in beweging te komen en keuzes te maken.

Niet afwachten

Als je dit toepast op studiekeuze, kun je niet zeggen dat God bekend zal maken welke studie je moet gaan doen. Je moet zelf kiezen. Je kunt vrijmoedig alle keuzes maken die niet tegen Gods Woord ingaan. Je mag daarbij bidden of God deuren wil openen of sluiten. Maar bidden om leiding mag nooit in mindering komen op je eigen verantwoordelijkheid. Je moet zelf nadenken over wat goed bij je past. God heeft je immers ook talenten en gaven gegeven. Bid ook maar om moed: om alles te onderzoeken, op een rij te zetten, advies te vragen, af te wegen en uiteindelijk de knoop door te hakken. God wil wel je leven leiden en je wijsheid en leiding geven, maar neemt belangrijke keuzes niet van je over.
Je ziet dat bijvoorbeeld bij Paulus. Hij leeft onder de leiding van de Heilige Geest, maar maakt zelf ook plannen. Hij neemt zich voor het Evangelie te verkondigen in Asia, maar werd door de Heilige Geest verhinderd. Paulus wil dan naar Bithynië reizen, maar de Geest liet het niet toe (Hand. 16:6-7). Paulus wacht niet af, maar maakt plannen. Hij staat er wel voor open dat Gods Geest deuren sluit en een andere opent.
Voor ons is dat een belangrijke les. We moeten niet gaan afwachten. Een stilstaande auto is niet te besturen. We mogen in beweging komen, binnen de kaders die God gesteld heeft. We maken keuzes, en ondertussen bidden we dat we leven onder leiding van Zijn Heilige Geest.

Relativeren

Een studiekeuze is natuurlijk een erg belangrijke keuze. Toch is studiekeuze ook niet alles. Hoeveel mensen doen later precies het werk waarvoor ze zijn opgeleid? Een studie is een mooie start. Maar ook daarna staat het leven niet stil.
Ook is het belangrijk dat we niet te perfectionistisch worden. Geen studie of baan is perfect. Kies liever iets dat goed bij je past en bid dat Gods wil in heel je leven gestalte krijgt.

Hoe dan?

Als je belangrijke keuzes moet maken, zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Lees je Bijbel. Ga niet op zoek naar teksten die iets kunnen zeggen over je keuze, maar leef met een open Bijbel, zodat je leert zien wat bij Gods wil past.
  • Bid om wijsheid en leiding. Je legt je overwegingen en motieven aan God voor en bidt om wijsheid om tot een goede keuze te komen. Zo stem je af op Gods geopenbaarde wil.
  • Vraag aan mensen om advies, het liefst aan mensen die jou goed kennen. Bij het maken van keuzes is het ook belangrijk om na te gaan of het past bij de gaven en talenten die God jou gegeven heeft. Anderen zien die soms beter dan jijzelf.
  • Houd er rekening mee dat God kan ingrijpen. Hij kan op allerlei manieren duidelijk maken dat de weg die je wil inslaan toch niet (op dit moment) de juiste weg is. Hij kan je ook een bepaalde richting op sturen, bijvoorbeeld door omstandigheden. Maar let op: de volgorde van deze vier punten is belangrijk. God kan op een bijzondere manier Zijn wil voor jouw leven duidelijk maken, maar dat is niet je startpunt. Want dan zou je je eigen verantwoordelijkheid niet serieus genoeg nemen.