Hoe pakt de EH het studiekeuzeproces aan en hoe ervaren studenten dat? We vroegen het Marijn Hoogenboom (student EH-Basisjaar) en Hannah Hoefnagel (oud-student EH-Basisjaar).
Marijn Hoogenboom, student EH-Basisjaar
“Ik wist als kind nooit echt wat ik later wilde worden. Ik was daar nog niet mee bezig. Ik ben vanaf het kiezen van mijn profiel op de middelbare school wel serieus na gaan denken over de juiste studierichting. Ik keek naar de vakken die ik leuk vond. Al snel kwam ik tot de conclusie dat dit de exacte vakken waren. Ik ben in totaal op vijf verschillende uni’s geweest. Doordat ik bij zoveel verschillende studies ging kijken, had ik een goed beeld van het aanbod. Het nadeel was dat ik hierdoor wel keuzestress kreeg omdat er zoveel wordt aangeboden.”
“Bij het studiekeuzetraject van de EH begin je weer helemaal vanaf nul. Eerst wordt er vooral ingegaan op je persoonlijkheid. Je vult verschillende vragenlijsten in en doet een aantal testjes om erachter te komen wie je bent als persoon. Uiteindelijk vul je deze eigenschappen in de studiekeuzeselfie in. Als de selfie gemaakt is, ga je verder met het zoeken naar beroepen en studierichtingen die je interesseren. Dan maak je een lijst met studies die je interessant vindt, dit waren er voor mij nog 9. Over deze studies ga ik meer informatie zoeken en kijken of die bij mijn selfie passen. Hier ben ik nu nog mee bezig.”
“De EH pakt het studiekeuzeproces heel anders aan dan mijn middelbare school. Op de middelbare school ging je een studie zoeken vanuit je profiel. Als je E&M had, ging je waarschijnlijk de economische kant op en als je N&T had, de technische. Hierdoor werd je al een beetje in een hoekje geduwd. Op de EH begin je je studiekeuze vanuit je persoonlijkheid. Dit vind ik een goed inzicht voor het maken van mijn keuze.”
Hannah Hoefnagel, oud-student EH-Basisjaar
“Als kind had ik allerlei verschillende ideeën over wat ik later wilde worden. Ik weet nog dat ik een tijdje juf wilde worden, maar ik wilde bijvoorbeeld ook een kapperssalon openen met mijn beste vriendinnetje. Ik heb, naar mijn idee, wel altijd in mijn hoofd gehad dat ik mensen wil helpen. Nu ik daar zo op terugkijk, vind ik dat ook wel bij me passen. Na de middelbare school koos ik uiteindelijk voor de mbo-studie ‘gespecialiseerd pedagogisch medewerker’. Als ik daar zo op terugkijk, heb ik toen wel een haastige beslissing gemaakt. Op dat moment wilde ik graag met kinderen werken en dat leek me dan ook de juiste keuze. Ik heb die studie afgemaakt, maar eigenlijk paste die studie helemaal niet zo goed bij mij.”
“Ik liep tijdens mijn mbo-studie best wel tegen wat dingen aan en ik wist ook vrij snel dat ik dat niet als baan wilde. Wel wilde ik de studie afmaken om daarna een hbo-studie te gaan doen. Ik wist alleen niet wat ik wilde. Op een gegeven moment ging ik aan mensen vragen wat ze mij zagen doen. Een vriendin vroeg aan mij of de EH misschien wat voor mij was. Ik kende de EH op dat moment helemaal niet, dus ik ging onderzoeken wat de EH precies was. Na een tijdje nadenken en aan oud-EH studenten vragen hoe zij hun tijd op de EH hadden ervaren, was ik helemaal overtuigd. Ik wist eindelijk wat ik na m’n mbo-studie wilde doen: de EH! Daardoor had ik ook eindelijk discipline om de mbo-studie zo snel mogelijk af te ronden omdat ik een doel voor ogen had.”
“De EH heeft me meer inzicht gegeven in waar mijn kwaliteiten liggen en wat ik allemaal kan. Op de EH krijg je studiekeuze lessen waarin je onder andere daar naar op zoek gaat. Je krijgt een map met opdrachten die je stap voor stap bij langs gaat om te ontdekken wat het beste bij je past. Een voorbeeld van zo’n opdracht is dat je terug gaat in de tijd en gaat nadenken over waar jij vroeger het liefst mee speelde en wat dat zegt over jou als persoon. Maar ook het markeren van jouw kwaliteiten en valkuilen en wat dat betekent voor jouw studiekeuze. Je krijgt je eigen decaan die met je meekijkt en je helpt om realistisch naar jouw opties te kijken. Dit alles vond ik heel erg fijn. Het was bij de lessen gelijk al duidelijk dat het niet gaat om welke studie je wel leuk lijkt, maar wat er nou echt bij jou als persoon past.”
“Op de EH doe je dingen vaak samen, dus ook je studiekeuzeproces hoort daarbij. Zo presenteer je bijvoorbeeld aan je tutorgroep welke studies nog op je lijstje staan en waarom dat goede keuzes zouden zijn voor jou. Zo kijken ook jouw tutorgenoten en tutor mee met jouw proces en kunnen ze meedenken of dat een goede keuze zou zijn. Dit alles heeft me meer inzicht gegeven in welke studies er nou echt bij mij als persoon passen. Na de EH ben ik logopedie gaan studeren. Ik zit nu in mijn eerste jaar maar ik ben nu al zo blij met deze keuze! Ik vind het ontzettend interessant en het gaat heel erg goed. Ik geloof echt dat ik de juiste keuze heb gemaakt!”
“Ik zou het iedereen gunnen en aanraden om de EH te doen. Door voor de EH te kiezen, zet je echt een jaar opzij om er onder andere achter te komen wie jij bent en wat er bij je past. Maar voor de mensen die dat liever niet willen: ik zou in ieder geval in gesprek gaan met mensen die je goed kent om wat meer inzicht te krijgen in wat er bij je past. Maar onthoud ook dat er waarschijnlijk geen perfecte keuze is. Ik bedoel hiermee dat er een grote kans is dat er meerdere studies zijn waar je echt wel tot je recht komt. Als je denkt dat een bepaalde studie goed bij je past, wees daar dan tevreden mee en laat je niet ontmoedigen door de duizenden studies waar je uit kunt kiezen. Het komt uiteindelijk vast helemaal goed.”