Vrij zijn als beeld en gelijkenis van God

interview
tekst: Hans Delhaas


Wat houdt een bevrijd leven in? Wanneer ben je echt vrij? En hoe kom je tot die vrijheid?
We vroegen het Hans Delhaas, tutor en docent van de EH.

3 minuten leestijd

Wat houdt een bevrijd leven in volgens jou?

“Vrijheid kun je misschien ook omschrijven als de keuze om te leven zoals God heeft bedoeld. Hem gehoorzamen, zodat je merkt dat dát goed voor je is. Vrijheid is dus juist niet alles-kunnen-doen-wat-je-wilt. Die vrijheid is misschien populair, maar levert volgens mij niet echt het goede leven op. Leven in vrijheid is niet het leven ‘dat mij wel goed lijkt’, maar dat God goed lijkt. Wie Bijbel leest kan er volgens mij niet omheen dat leven in vrijheid misschien wel een hoofdbestanddeel van dat goede leven is. Zoveel mensen worden ergens door beheerst of zijn verslaafd. Dan leef je niet zoals God het leven heeft bedacht en waar Hij zo naar verlangt. Hij weet immers wat het beste voor de mens is, waar de mens door opbloeit.”

Wat hebben we nodig om in die vrijheid te leven?

“Om het goede, door God verlangde leven, te mogen en kunnen leven, hebben we volgens mij een open­baring van God nodig. Dat klinkt misschien een beetje ‘groot’, maar ik bedoel dat Hij Zich aan je laat kennen en jij mag ontdekken Wie Hij is. Ik hoop dat je dan mag ontdekken dat God Iemand is die in volledige vrijheid, uit vrije wil, de mens heeft geschapen om innig verbonden mee te leven. Daar had Hij zin in, heeft een Hervormde dominee ooit eens gezegd.

God is vrij, wordt door niets beperkt, door geen natuurwet ingeperkt. God gaat elke voorstelling en categorisering te boven. ‘Ik ben die Ik ben, zal zijn wat Ik zijn zal’, antwoordt hij Mozes die vraagt naar Zijn naam. Met die openbaring van Zijn wezen gaat God een stap verder. Hij was aan Abraham, Isaak en Jakob verschenen als God de Almachtige (Ex.6:1-7). Nog niet als Jahweh, de HERE. Maar vanaf toen wel. God neemt Israël tot Zijn volk aan en gaat hen bevrijden. Zó mag Israël haar God leren kennen: Jahweh, uw God, Die u bevrijd heeft uit de slavernij. Het vrije leven is de bedoeling. In vrijheid met God, elkaar en de schepping leven.”

Waarom is dit zo’n belangrijk thema?

“Ik denk omdat God vrij is en de mens ook dáárvan beeld en gelijkenis mag zijn. Omdat God bevrijden wil als wij dat beeld niet (meer) vertonen en vast blijken te zitten aan allerlei negatieve en onware gedachten, ongezonde en duistere (gedrags-)patronen. Van ‘nogal duidelijk’ merkbaar (zoals verslaafd aan alcohol of verkeerde eetgewoonten) tot ‘nogal subtiel’ en dus verborgen, zoals negatief denken of een tamelijke goed gemaskeerd perfectionisme.”

Wat merk je bij de jongeren op de EH als het om dit thema gaat?

“Jongeren zien vrijheid vaak als: doen wat jij leuk, lekker en fijn vindt. Doe het nu, want morgen..? Past ook bij hun levensfase, waarin geëxperimenteerd wordt om te kunnen ontdekken wat bij hen past en wat hoort. Maar daarnaast wordt er ook echt soms geworsteld met onvrijheid/verslaving, waarvan ik zojuist voorbeelden gaf. In ‘de wereld’ is natuurlijk ook heel veel nepvrijheid in de aanbieding. Lekker even doordrinken en uit je bol gaan, voelt misschien even heel vrij aan. Of even vluchtige relaties aangaan omdat echte toewijzing/trouw gelijk zo verplichtend (dus onvrij) voelt. We praten er veel over met onze jongeren op de EH. Niet alleen in een themaweek, maar het hele jaar door. Onvrijheid is er zo snel en vaak in het alledaagse.”

“Vrijheid.
God is Wie Hij is en wil zijn. De mens naar Zijn beeld en gelijkenis mag vrij zijn. Is bevrijd, zegt Paulus. Dan kan je tot ontplooiing komen, ‘een nieuw land binnentrekken’. En keuzes maken, tot eer van God.”

Tips
om te leven in vrijheid

We vroegen Hans naar tips om te leven in vrijheid zoals God dat bedoeld heeft. Deze tips geeft hij.

1. Overdenk Gods Waarheid

God weet en bepaalt wát echte vrijheid is. Dus voor onderwijs moeten we bij Hem zijn. Dat kan wel botsen met ons eigen beeld van vrijheid dus dat vraagt dat we echt willen doordringen tot die wijsheid van Hem. Maar de oproep geldt: ‘Word voortdurend hervormd door de vernieuwing van uw denken’ (Romeinen 12:2).

2. Breng Gods Waarheid in de praktijk

Dan is het belangrijk dat je weer/meer gaat leven in die vrijheid. Dit betekent ook dat je sommige dingen moet loslaten, achterlaten of moet stoppen met bepaalde gewoonten of verslavingen. Soms gaat dat stap voor stap, soms rigoureus. Paulus schrijft erover in Galaten 5. Jij en ik moeten stoppen met wat in strijd is met de Geest van God (5:16-26).

3. Deel het met elkaar

Een derde onderdeel is ‘samen’. Want als we elkaar onze zwakheden opbiechten én onze verlangens bekend maken, kunnen we die vrijheid steeds meer gaan uitleven. Dan kunnen we elkaar ook beter overeind helpen als het niet lukt. Ik moet dan denken aan Galaten 6:1-10, waar we worden uitgenodigd elkaar zachtmoedig terecht te wijzen en te helpen om het goede te zoeken.

4. Bid om het werk van de heilige Geest

In de al genoemde hoofdstukken uit de Galatenbrief wijst Paulus ons erop dat we onze vrijheid niet moeten misbruiken om onze eigen verlangens te bevredigen, maar om ons te laten leiden door de Geest. Ook telkens als we bidden. Want het is toch echt Gods heiligingswerk in ons waardoor we echt in de vrijheid kunnen blijven.

Hans Delhaas, tutor en docent van de EH
Hans Delhaas
tutor en docent van de EH