Hoe gaat het met…?

EH-STUDENTEN
tekst: Amanda Herrera de Gier

Begin van dit schooljaar vroegen we enkele studenten naar hun verwachtingen van het Basisjaar. Nu vragen we hen hoe het met hen gaat en hoe het staat met die verwachtingen. Wat heeft hen verrast en wat hopen ze nog te leren?

Bram Lievers

Bram Lievers, 18

“Het gaat goed met mij! Ik heb er heel veel goede vrienden bij. Ik ga graag naar de EH. Het is fijn dat de colleges zijn gericht op mensen die op hetzelfde punt zitten in hun leven als ik. Voorbeelden hiervan zijn de colleges over relaties, verslaving, invloed van media en nog veel meer onderwerpen van de tijd van nu. Ik heb heel erg genoten van de colleges over de invloed van media op ons leven en post-post-moderne tijd. Vooral omdat ik daar in mijn eigen leven wel iets van terugzie. En van de colleges over de invloed van media, zoals het nieuws, en de colleges over hoeveel privacy je kwijtraakt bij het gebruiken van sociale media zoals TikTok. Voor mij is de EH veel meer dan een jaar voor studiekeuze of gewoon even een tussenjaar. Je moet er wel echt voor gaan zitten, maar als je je tijd erin stopt, dan heb je er ook echt wat aan. Ik zou graag nog een college willen over de ‘wetenschappelijke’ feiten over het christelijke geloof. Maar ik weet dat de EH interessante colleges voor mij heeft, dus ik ga nog genoeg leren!”

Kas Kapitein

Kas Kapitein, 18

“Het gaat heel erg goed. Ik vind
het heel erg jammer dat het jaar zo snel gaat en dat het maar één jaar is. Ik had graag nog veel langer met deze mensen op school gezeten. Ik merk dat het vaak wel druk kan zijn met opdrachten. Maar dit gaat steeds beter, ook vanwege de ondersteuning die we krijgen op het gebied van studiehouding. Ik ben nog steeds verrast met hoe snel je heel goed contact kan opbouwen met mensen die niet in je tutorgroep zitten. Binnen je tutorgroep is het logisch dat je snel verbinding maakt met elkaar, aangezien je heel veel met elkaar deelt en met elkaar doet. Maar ook daarbuiten zijn mensen open, eerlijk en kan je goede vriendschappen opbouwen. Ik hoop dat ik mijn relatie met God nog meer mag gaan verdiepen. In de afgelopen maanden is dit al zeker gebeurd, maar ik zou hier graag nog meer in groeien. Ik hoop ook nog steeds mijn vriendschappen te hebben en te verdiepen. Maar als het de rest van het jaar gaat zoals het tot nu toe is gegaan, komt dat vast wel goed.”

Leonoor van Renssen

Leonoor van Renssen, 17

“Ik heb het erg naar mijn zin op de EH! Ik heb veel inzichten gekregen. Zo ben ik er achter gekomen dat God een hele genadige en liefdevolle God is. Ik ben Hem meer gaan zien als een Vader, wat ik heel fijn vind en wat een relatie hebben met hem ook een stuk makkelijker maakt! Voor mij persoonlijk was de studiekeuzemodule heel leerzaam omdat ik er echt achter ben gekomen wat mij interesseert. Daarnaast ben ik mij meer gaan verdiepen in de inhoud van verschillende studies. Ik ben een stuk verder gekomen! De persoonlijke aandacht die er is voor iedereen verrast mij keer op keer. Er is altijd iemand met wie je kan praten als je daar behoefte aan hebt. Ik hoop nog meer te ontwikkelen in de dingen die we de afgelopen blokken ook hebben geleerd. Ik hoop ook dat we nog tijd gaan besteden aan het behouden van je relatie met God en de tijd en energie die je daarin stopt na de EH, omdat het denk ik een stuk moeilijker kan worden als je er niet elke dag aan herinnerd wordt.”

Christiaan Alkema Roseboom

Christiaan Alkema Roseboom, 18

“Ik voel me nog steeds op mijn plek hier. Wat ik heel leuk vind aan de EH is dat je er veel kan delen met elkaar. Zo zijn er bij mij in de tutorgroep al wel echt mooie persoonlijke verhalen gedeeld. Hier ben ik dankbaar voor. Het zorgt er namelijk voor dat we samen een hechtere groep vormen. Ik merk dat ik door de EH gegroeid ben in mijn geloofsleven. Ik las bijvoorbeeld niet veel uit de Bijbel, maar dat is ondertussen wel veranderd. Verder zorgen de gesprekken die je met anderen hebt er ook voor dat je groeit. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en gebruiken en daar kan je weer van leren. In de laatste blokken van het jaar wil ik me blijvend laten verrassen door de verschillende lessen. Ik kijk ook uit naar de persoonlijke ontwikkelingscolleges, omdat ze je toch op een andere manier naar jezelf laten kijken.”

Rachel Witte

Rachel de Witte, 20

“Bij het besef dat we al over de helft van het jaar zijn, denk ik: kon ik de tijd maar even stilzetten! Ik heb goede vrienden gemaakt, er is veel ruimte om jezelf te zijn en daarnaast krijgt mijn geloof een boost. Ik ben erachter gekomen dat ik het talent heb gekregen om de ander te zien en op een liefdevolle manier met jong en oud te kunnen praten. Dit kan ik nu zien als een gekregen gave van mijn grote God! De studiekeuzemodule heeft mij veel gebracht! We begonnen met onze jeugd; wat vond je als kind leuk om te doen? Speelde je alleen of was je altijd te vinden met andere kinderen? Daarnaast gingen we op zoek naar bijvoorbeeld onze drijfveren, vaardigheden en waarden. Het heeft me verrast dat ik zo groei in mijn zelfvertrouwen! Ik word steeds zekerder van mijn kunnen. Ook ben ik blij verrast met de mooie mensen die ik heb leren kennen en mijn vrienden mag noemen. Vriendschappen met als fundament: elkaar liefhebben, zoals Jezus dat ons leert. Ik hoop nog verder te leren hoe ik vandaag de dag actief kan zijn in het Koninkrijk van God. En daarnaast hoop ik nog meer te groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling.”